PARAMARIBO – Er is veel werk voor politiek Suriname om de acceptatie en erkenning van LGBT’ers (ook) in wetgeving vast te leggen. Dat was donderdag de rode draad op een conferentie over de bewustwording rondom de LGBT-gemeenschap in de zaal van restaurant Spice Quest.

Boris Dittrich, pleitbezorger seksuele minderheden bij Human Rights Watch, is duidelijk over de wijze waarop in Suriname tegen deze groep wordt aangekeken: “De samenleving is verder dan de politiek”. Hij verwijst naar de toezegging van het bedrijfsleven enkele jaren terug om aan elke werknemer, ongeacht seksuele voorkeur, gelijke rechten toe te kennen op de werkvloer. Hij is positief hierover.

“Sommige bedrijven doen dat al en je kunt deze trend ook in andere delen van de samenleving waarnemen, maar het vertaalt zich nog niet in wetgeving. Daarvoor is de politiek aan zet.” Als voorbeeld noemt hij ontbrekende wetgeving voor geregistreerd partnerschap voor personen van gelijke sekse.

Dittrich vindt het belangrijk dat parlementariërs een “eigen moreel kompas” hebben en “leiderschap” tonen. De mensenrechtenactivist heeft Suriname aanbevolen om lid te worden van de Equal Rights Coalition, een alliantie van landen die strijden voor gelijke rechten.

De aanwezige parlementariërs Ingrid Karta-Bink, Patrick Kensenhuis en Dew Sharman hebben veel huiswerk meegekregen. De inleiders hebben hen erop gewezen dat ze vanuit hun functie een belangrijke rol kunnen vervullen in de strijd voor maatschappelijke acceptatie van lgbt’ers.

Karta-Bink raakte ontroerd toen drie transgenders hun ervaringen met het publiek deelden. Zo kan een van hen nergens werk vinden vanwege haar genderidentiteit. De transgenders vertelden ook over de moeilijkheden die zij hebben ervaren en die sommige van hen nog steeds doormaken.

Bink heeft ondersteuning toegezegd aan Parea, de vereniging Parea voor gay professionals, die de conferentie heeft georganiseerd. Ze wil dat doen vanuit haar lidmaatschap van de DNA-werkgroep Parliamentarians for Global Action (PGA) die maatschappelijke issues aan de orde stelt. Kensenhuis die voorzitter is van deze groep, zegt dat dit onderwerp ook aan de orde komt bij een rondetafelconferentie, die PGA vrijdag heeft georganiseerd.

Behalve de parlementariërs hebben ook andere prominenten, onder wie ex-minister Jennifer van Dijk-Silos, tijdens de bijeenkomst ondersteuning beloofd aan Parea en andere vertegenwoordigende lgbt-organisaties voor maatschappelijke acceptatie.

Bron: http://www.dwtonline.com/mobiel/?node=427538 27/10/2017

‘De samenleving verder dan de politiek’