13/10/2017 17:32

De Amerikaanse ambassadeur Ned Nolan introduceert de film Moonlight woensdagavond bij het publiek in Theater Unique. Foto: LGBT Platform Suriname 

PARAMARIBO – Bijna 150 mensen zagen woensdagavond in Theater Unique de film Moonlight, over de jeugd, puberteit en vroege volwassenheid van een jonge Afro-Amerikaan in een ruige wijk in Miami. De film, goed voor twee Oscars, is aangeboden door de Amerikaanse ambassade in Paramaribo, een van de vijf ambassades die meewerken aan het internationale filmfestival dat deel uitmaakt van de Pride Month.

De filmavond viel samen met de internationale coming out day, die in 1988 voor het eerst is gehouden in de Verenigde Staten. Op deze dag worden mensen wereldwijd bemoedigd om “uit de kast” te komen en te laten zien van wie zij houden. “De vrees voor homoseksualiteit gedijt in stilte en onwetendheid. Wanneer mensen weten dat ze geliefden hebben die homo of lesbisch zijn, is er veel minder risico dat zij vasthouden aan hun angst voor homo’s”, benadrukte Juan Pigot, voorzitter van Parea, de vereniging van gay professionals in Suriname.

Bij de Amerikaanse ambassade wappert deze maand de veelkleurige regenboogvlag, het symbool van respect voor de acceptatie van en trots op LGBT’s: homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen. Dat zei de Amerikaanse ambassadeur Ned Nolan, die gisteren de film introduceerde bij het publiek. Nolan sprak zijn waardering uit voor de Surinaamse organisaties die zich inzetten voor de rechten en maatschappelijke acceptatie van LGBT’s.

“Moonlight toont de reis van een persoon en het proces dat hij doormaakt om zijn ware ‘ik’ te ontdekken en begrijpen. Het is dezelfde reis die wordt ondernomen door talloze individuen in de VS en hier in Suriname en in de hele wereld. De Pride Month is voor ons een gelegenheid om erbij stil te staan dat de erkenning van LGBT-rechten is bereikt met strijd, opoffering en verlies van mensenlevens”, sprak de diplomaat.

Het publiek is enthousiast over het festival en de film Moonlight. “Ik vond het een mooie film. Ik had er vaak over gehoord en vond hem de moeite waard”, zegt Désiré Kowsoleea, die van plan is het festival ook volgende week te bezoeken. “Indrukwekkend”, zegt Willy Alberga, die ook genoot van de jongeren in de zaal. “Je kijkt naar die film, je weet: die meneer is bang voor wat er komen gaat, en hoe hij ermee moet omgaan. Ze voelden het ook helemaal, ze probeerden hem aan te moedigen. ‘Ga door, ga door!’ Ik ben blij dat ik hem heb gezien. Bijzonder.”

Aruna Mungra vond de film mooi, maar had graag een realistischer slot van de film gezien. “Ik kwam zowel voor de film als voor de Pride Month. Er is nog een lange weg te gaan in Suriname. Mensen zeggen wel: ‘we zijn tolerant tegenover elkaar’, maar eigenlijk praten we niet over dit soort onderwerpen, of we beginnen te giechelen. Mede daarom ondersteun ik dit initiatief. Ongeacht de seksuele oriëntatie heeft iedereen dezelfde rechten, want liefde is liefde.”

Andrew Kolf zag de film voor de tweede keer. “In de Verenigde Staten heeft deze film heel wat commotie veroorzaakt. Je kon zien dat er mixed feelings waren. Heel wat mensen zijn nog in the closet. Misschien kan dit soort films maken dat zij zich toch op de een of andere manier kunnen uiten naar de persoon die zij leuk vinden.”

Het internationale filmfestival van de Pride Month begon op woensdag 4 oktober met de film Kiss of the Spider Woman, aangeboden door de Braziliaanse ambassade. In de foyer van Theater Unique zijn elke week informatiestands ingericht waar bezoekers informatie kunnen krijgen over de Pride Month, activiteiten van belangenorganisaties en het LGBT-beleid in het land waarvan de ambassade de film van de avond aanbiedt.

Het filmfestival wordt op woensdag 18 oktober voortgezet met Les Invisibles de Sébastian Lifshitz, die wordt aangeboden door de Franse ambassade. De Argentijnse ambassade vertoont op woensdag 25 oktober de film Hawaii. De laatste avond van het filmfestival, op 1 november, valt samen met de afsluiting van de Pride Month. In Theater Unique is dan de film Transit Havana te zien, die wordt aangeboden door Nederlandse ambassade. Alle films zijn gratis toegankelijk, meldt de organisatie in een persbericht.

Lees meer: Pride Month: films voor inzicht en zelfacceptatie – DWTonline.com http://www.dwtonline.com/de-ware-tijd-online/laatste-nieuws/2017/10/13/filmfestival-pride-month-goedbezocht/#ixzz4wlaIV8mK

FILMFESTIVAL PRIDE MONTH GOED BEZOCHT