Persbericht

Eerste herdenking Pride Month in Suriname

In Suriname wordt dit jaar voor het eerst de Pride Month herdacht, waarbij een maand lang via verschillende activiteiten wordt stilgestaan bij de rechten van de Lesbische, Homo, Biseksuele en Transgender (LHBT) gemeenschap. Parea, de vereniging van gay professionals in Suriname, is trekker van deze activiteit, die de hele maand juni zal plaatsvinden. Het begin van de Gay Pride beweging gaat terug naar de protesten die het gevolg waren van een politieaanval in de Amerikaanse gay bar, Stonewall, op zondag 29 juni 1969 in de stad New York. In plaats van zich terug te trekken, kwamen duizenden mensen daarna protesteren tegen dit onrecht. De weerstand bracht een enorme trots teweeg bij homoseksuelen, wat de ‘geboorte’ werd de Gay Pride-beweging.

Activiteiten

De kick off van de Pride Month en de activiteiten vindt op 1 juni plaats in Buiten Gewoon aan de Nassylaan. Een belangrijk hoogtepunt tijdens deze maand is de Workplace Pride Conferentie die op 9 juni wordt gehouden. Tijdens de conferentie zullen vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld discussiëren over het economisch voordeel van een LHBT-vriendelijk personeelsbeleid. Zowel werkgevers als werknemers profiteren van een organisatie die diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer stimuleert. Enkele sprekers die dag zijn Staatsolie-directeur Rudolf Elias, Boris Dittrich van Human Rights Watch en David Pollard van de internationale overkoepeling Workplace Pride.

Ook wordt de expositie ‘Faces’ geopend door Steven Fullwood. Hij is archivaris bij het Schomburg Center for Research in Black Culture, dat onderdeel is van de New York Public Library. Fullwood is gespecialiseerd in de Afro-Amerikaanse LHBT-geschiedenis en komt speciaal voor deze tentoonstelling naar Suriname. Op  de expositie zal er ook een overzicht te zien zijn van de Surinaamse LHBT-geschiedenis. De tentoonstelling zal van 10 tot en met 24 juni te bezichtigen zijn in het Surinaams Museum, Fort Zeelandia.

Op vrijdag 17 juni zal ook de film ‘Out & About’ worden vertoond in Fort Zeelandia. Deze 30 minuten durende film volgt de ouders van 3 LHBT-personen die leven in landen waar het strafbaar of zeer gevaarlijk is om openlijk homoseksueel te zijn. Na afloop van de film zal een discussie worden gehouden.

Parea, hoopt met de introductie van de Pride Month bij te dragen aan een groeiend bewustzijn over de rechten van LHBT’s in Suriname en nodigt een ieder uit om de activiteiten te bezoeken.

Parea Pride Month 2016 activiteiten

http://pareasuriname.com/activiteiten
http://suriname2016.workplacepride.org

Persbericht Pride Month