Op dinsdag 13 juni 2017 is de tweede ronde van de ondertekening van de  ‘Verklaring van Paramaribo’ (VVP) gehouden. Dit gebeurde tijdens een business lunch aangeboden door Parea in restaurant Spice Quest.

Vertegenwoordigers van elf organisaties waaronder Fernandes Concern Beheer, Self-Reliance, Alembo, Optiek Ninon, RCR Zorghotel en Infotrans Caribbean Suriname, hebben hun handtekening geplaatst onder het document. De VVP heeft tot doel bedrijven te stimuleren een LGBT-inclusieve werkomgeving te creëren.

Juan Pigot, voorzitter van Parea, is verheugd dat deze sessie voor een tweede keer heeft plaatsgevonden, ook dankzij de ondersteuning van de Pan Caribbean Partnership Against HIV/AIDS (PANCAP), Caricom en Pepfar. Daarnaast is hij content dat toonaangevende bedrijven in Suriname wederom hebben bewezen dat voor hun alle personeelsleden gelijk zijn.

De verklaring is geen document die speciale rechten regelt voor de LGBT-gemeenschap. Het is een verklaring waarbij bedrijven een genderneutraal beleid volgen waarbij het begrip  partner ook betrekking heeft op partners van hetzelfde geslacht. Zij maken ook aanspraak op  alle rechten als de partner van een heteroseksuele collega. In Suriname zijn de rechten van de LGBT- gemeenschap niet geregeld en bedrijven kunnen hierdoor naar willekeur invulling geven aan beleid op dit punt.

De Verklaring van Paramaribo is een van de uitkomsten van de Workplace Pride conferentie die op 9 juni 2016 werd georganiseerd door Parea in samenwerking met de Nederlandse Ambassade te Paramaribo en de internationale Workplace Pride Foundation. Het uiteindelijk streven is dat gender neutrale collectieve arbeidsovereenkomsten de norm wordt. Parea is coördinator van VVP en begeleid bedrijven met informatie en advies over het invoeren van LGBT-inclusief beleid. Hierbij wordt gebruik gemaakt internationale voorbeelden en best practices. Daarnaast is het de bedoeling om deze verklaring in de regio te delen. Mireille Countinho, HR & Legal Manager van de Torarica Group of Hotels, heeft in haar presentatie in Spice Quest verduidelijkt hoe Torarica haar gender neutraal beleid heeft ingevoerd.

Tweede ondertekeningsronde VVP