BEDRIJFSLEVEN ONDERTEKENT ‘VERKLARING VAN PARAMARIBO’ VOOR LGBT-RECHTEN

BEDRIJFSLEVEN ONDERTEKENT ‘VERKLARING VAN PARAMARIBO’ VOOR LGBT-RECHTEN

Vertegenwoordigers van het Surinaamse bedrijfsleven zullen vandaag de ‘Verklaring van Paramaribo’ ondertekenen in restaurant Spice Quest.  

In de Verklaring zijn stappen aangegeven die bedrijven een houvast bieden om discriminatie en uitsluiting van groepen, met name de LGBT-gemeenschap, tegen te gaan met als uiteindelijk doel, dat LGBT-werknemers dezelfde rechten krijgen als hun heteroseksuele collega’s.

De Verklaring is één van de uitkomsten van Workplace Pride-conferentie van 9 juni 2016, die werd georganiseerd door Parea, de vereniging voor gay professionals in Suriname. Bij de eerste ronde hebben 16 organisaties de verklaring ondertekend.

Parea-voorzitter Juan Pigot geeft aan zeer verheugd te zijn dat deze tweede ronde georganiseerd kan worden. ,,Na de eerste ronde hebben wij van een aantal bedrijven veel vragen gekregen om toch nog hun ondersteuning te laten blijken’’, Juan Pigot. ,,Het is geweldig om te zien dat de weg die wij circa een jaar geleden zijn ingeslagen een vervolg heeft.” Discriminatie op grond van seksuele oriëntatie is overigens verboden volgens het wetboek van strafrecht.

Volgens de Parea-voorzitter zullen gelijke rechten voor LGBT-werknemers de productiviteit van bedrijven verhogen en een positief effect hebben op het investeringsklimaat in Suriname.

Gehoopt wordt dat andere bedrijven dat steeds meer gaan inzien. “Dit is een stap vooruit voor onze economie”, zegt Pigot. Deze editie van de Paramaribo Verklaring is onderdeel van het Caricom Pancap project, Regional Local Capacity Initiative (LCI) waarbij de private sector bewust wordt gemaakt van de LGBT op de werkvloer.

De Workplace Pride werd georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Ambassade te Paramaribo en de Workplace Pride Foundation. Het doel was diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer te stimuleren. Het middellangetermijndoel is dat alle cao’s in Suriname genderneutraal worden, inclusief die van de overheid.

De homo-emancipatie in Suriname maakt een snelle ontwikkeling door. In de maatschappij groeit steeds meer het bewustzijn dat homo’s in de eerste plaats medemensen zijn, die recht hebben op een waardevol leven waarbij zij hun geaardheid niet hoeven te verbergen.

Parea Suriname ondersteunt die ontwikkeling. Parea is een netwerk van homo-, bi- en transseksuele mannen die midden in de maatschappij staan. Onze leden hebben veelal een hoger opleidingsniveau en zijn bijvoorbeeld werkzaam in het onderwijs, consultancy, ict, bij grote (staats-)bedrijven, of zijn zelfstandig ondernemer.

Bron: http://unitednews.sr/news/httpunitednews-srwp-adminpost-phppost25016actionedit/

Artikel unitednews.sr: BEDRIJFSLEVEN ONDERTEKENT ‘VERKLARING VAN PARAMARIBO’ VOOR LGBT-RECHTEN