Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie vindt dat het nu de tijd is om beleid te maken zodat de rechten van de LGBT-gemeenschap kunnen worden gewaarborgd. “Wij mensen zijn divers. We moeten elkaar accepteren in al onze diversiteit. Dat is waarvoor ik pleit”, benadrukte de bewindsvrouw dinsdag bij de overhandiging van het eindverslag van een reeks van hoorzittingen.

De commissie Diversiteit & Inclusiviteit is in twee rondes bezig geweest met hearings om de meningen van verschillende particuliere organisaties, belangengroepen en religieuze organisaties over de LGBT’s te analyseren. De hearings waren bedoeld om de gevoelens van de samenleving over de LGBT’s en de mensenrechten te onderzoeken. De resultaten zijn samengevat in een verslag en gepresenteerd aan de minister. Het verslag zal aan president Desi Bouterse overhandigd worden, meldt het ministerie.

Van Dijk-Silos zegt dat nog heel veel gedaan moet worden om de gemeenschap te informeren over de mensenrechten die ook rechten zijn van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Uit gesprekken met het maatschappelijk middenveld is er nagegaan in hoeverre er weerstand is binnen de samenleving om LGBT-rechten ook als mensenrechten te accepteren.

Geconstateerd is dat er een aantal misvattingen is over de LGBT’s. De minister zei dat mensen in de samenleving nog met het idee lopen dat homoseksualiteit een afwijkende seksuele handeling is. Ze merkt op dat men denkt dat die seksuele afwijkingen kan overslaan naar anderen. Maar ook een aantal ouderwetse opvattingen over huwelijk tussen twee geslachten en voorplanting zijn zaken waaraan er extra aandacht besteedt moet worden. Religieuze organisaties die worstelen met dit vraagstuk.

Deze pijnpunten in de samenleving zijn van enorm belang geweest voor de overheid om beleid te kunnen maken en om het traject in te gaan zodat de awareness kan groeien. “Niet alles kunnen we in één keer veranderen. De LGBT groep beseft ook dat je niet in één keer allerlei dingen zult kunnen veranderen in de mening van de samenleving en ook de mening van de staat. Maar ik heb guts om hieraan te werken”, stelde de minister.

Bron: https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/40335

Het rapport van de commissie Diversiteit en Inclusiviteit is hier te downloaden

Hearings Commissie Diversiteit en Inclusiviteit van het Ministerie van Justitie en Politie